Programma 2. Landelijk gebied

Beleidsdoelen

2.3.1

Vergroten belevingswaarden en nieuwe financieringsbronnen voor natuur

Toelichting op meerjarendoel

Vermaatschappelijking van het natuurbeleid
2020 was het jaar waarin zeer veel mensen de natuur bezocht hebben om even de gevolgen van de coronacrisis te ontvluchten. Het was regelmatig (te) druk in de bossen en vooral op de parkeerplaatsen. Dit illustreert het belang van toegankelijke natuur voor gezondheid en welzijn. Door de coronacrisis kon een aantal buitenactiviteiten georganiseerd door terreinbeheerders en overige organisaties niet doorgaan. Zo moest ook de jaarlijkse Natuurwerkdag in november worden geannuleerd. Andere activiteiten konden gelukkig wel doorgaan. Soms als digitaal evenement.

Ook dit jaar hebben wij bijgedragen aan de programma’s Groen doet Goed en Groen aan de Buurt.
Voor Groen doet Goed hebben acht gemeenten een subsidiebeschikking ontvangen voor een bijdrage voor de periode 2020 – 2023. In 2020 konden door de coronacrisis niet alle geplande activiteiten doorgaan, toch hebben 9.978 kinderen en 4.229 ouders aan een natuurbelevingsactiviteit meegedaan.
Groen aan de Buurt vormde in 2020 weer een inspirerend netwerk voor groene bewonersparticipatie. Circa 30 projecten zijn nu afgerond. In die projecten leggen bewoners zelf groen aan en beheren ze dat in de openbare ruimte in hun wijk. De tweede voucherregeling was al in 2019 uitgevoerd. Een derde tranche voor 2021 is in voorbereiding.

Samenwerkingsverbanden verbeteren
In april 2020 hebben GS de ‘Beleidsuitwerking Natuur en Samenleving 2021 – 2024; naar nieuwe meerjarenafspraken met HUL, LEU en IVN’ vastgesteld.  Op basis hiervan hebben Het Utrechts Landschap, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN Natuureducatie in overleg met ons een meerjarenplan opgesteld. Ze hebben exploitatiesubsidie aangevraagd voor de periode 2021 – 2024. Belangrijk is de samenwerking tussen de organisaties bij de ondersteuning van groene vrijwilligers. Nu al zijn lezingen en activiteiten toegankelijk voor alle vrijwilligers. In het kader van het Actieplan Groene Vrijwilligers wordt gewerkt aan een aanpak om de samenwerking verder uit te breiden.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
De Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) heeft in 2020 diverse projecten aangejaagd. Samen met de partners heeft ze gewerkt aan de versterking van de samenwerking op de Heuvelrug, onder meer op het gebied van verdrogingsbestrijding en klimaatadaptatie. Wij hebben in vervolg daarop het trekkerschap van de Blauwe Agenda opgepakt. Daarnaast hebben wij ze gefaciliteerd in een verkenning voor de invoering van een ruitervignet op de Heuvelrug.

De Stichting NPUH heeft in 2020 subsidie aangevraagd. Dat deed ze in het kader van de regeling Tijdelijke ondersteuning nationale parken (ministerie LNV 23 mei 2020). De subsidie heeft ze aangevraagd bij het ministerie van LNV voor het actualiseren en verder uitrollen van de Samenwerkingsagenda vanaf medio 2021. In 2020 zijn de gesprekken tussen de deelnemers van de Stichting en de particuliere landgoedeigenaren opnieuw opgepakt. Deze gesprekken krijgen in 2021 een vervolg.

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

De projecten Groen doet Goed en Groen aan de Buurt worden gecontinueerd voor de vermaatschappelijking van natuur.

Met uitzondering van een aantal buitenactiviteiten konden deze projecten worden gecontinueerd, soms op digitale wijze.

De partnerinstellingen IVN, Landschap Erfgoed Utrecht en Het Utrechts Landschap werken in 2020 aan de ondersteuning van vrijwilligers.

De partnerinstellingen hebben de vrijwilligers binnen de Corona-spelregels zo goed mogelijk ondersteund.

Met de partnerinstellingen wordt een uitvoeringsplan voor de periode 2021-2024 opgesteld.

In overleg met de provincie hebben de partnerinstellingen een meerjarenplan voor de uitvoering opgesteld.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33