Programma 4a. Economie

Beleidsdoelen

4.3.2

Ondersteunen Brede MKB

Toelichting op meerjarendoel

Economische Visie
In april 2020 hebben wij de ‘Economische Visie 2020-2027: focus op een vitale en duurzame economie’ gepubliceerd. De Economische Visie gaat in op:
-   de toekomstbestendigheid van ondernemers en de beroepsbevolking
-   de kracht van ons ecosysteem en economisch profiel
-   het versterken van innovatie
-   de kaders voor ruimtelijk economisch beleid
Hierin hebben we o.a. het beleid gericht op het brede MKB integraal opgenomen. Daarnaast hebben we in de Economische Visie ruim aandacht besteed aan het coronavirus en de gevolgen voor onze regionale economie. PS hebben tijdens de bespreking van de visie in mei 2020 verzocht om een aanvullende consultatieronde te starten. Deze vond plaats van juni t/m september 2020. Ruim 90 partners in de regio hebben wij gevraagd een reactie op de Economische Visie te geven. Onder die partners zijn alle Utrechtse gemeenten, kennisinstellingen en bedrijven (branches, kringen). We hebben 17 reacties ontvangen. Deze hebben we verwerkt in de Economische Visie (versie 3.0). PS bespreekt deze versie in februari 2021. Zie ook https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/focus-op-vitaliteit-en-duurzaamheid-maakt-utrechtse-economie-toekomstbestendig

Pilots bedrijfsopvolging (familie)bedrijven en MKBDoorgaan!
Zowel de pilots over bedrijfsopvolging MKB-(familie)bedrijven als MKBDoorgaan! (vroege fase signalering) zijn uitgevoerd, afgerond en geëvalueerd.
Belangrijkste conclusies van de pilot bedrijfsopvolging zijn dat:
-   het investeren in bewustwording bij ondernemers door de provincie Utrecht loont;
-   het beschikbaar stellen van een voucher voor een adviseur de drempel verlaagt bij niet vermogende ondernemers om tot bedrijfsopvolging over te gaan.
We leggen op basis van de eindrapportage begin 2021 een voorstel voor aan PS. Dat is een voorstel voor structurele inbedding van provinciale steun bij opvolging.
In de pilot van MKBDoorgaan! zijn 27 ondernemers ondersteund met advisering over onder andere bedrijfsadvies, coaching en financiering. In het kader van het coronavirus wordt vroege fase signalering de komende jaren zeer actueel. Bij het ontwikkelen van ondersteuning van ondernemers besteden we in 2021 veel aandacht aan deze problematiek.

Digitalisering
Het project Smart Industry Hub Noordwest (SIH NW) wordt uitgevoerd. Dat gebeurt in opdracht van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland en het ministerie van EZK. Het is onderdeel van het Rijksbrede programma Smart Industry. Het project SI Hub Noordwest is op 1 oktober 2019 begonnen. Het wordt op 30 september 2021 afgerond. Het project richt zich op vier fases van digitale ontwikkeling die bedrijven doorgaan:
bewustwording, kennisverspreiding, implementatie en ontwikkeling van vaardigheden.
Voor de eerste drie fasen heeft het project in de drie provincies meer dan 1500 bedrijven bereikt. Dat is hoger dan de voorgenomen doelstellingen. De resultaten voor de fase van het ontwikkelen van vaardigheden (skills development) blijven achter. Dat wordt vooral veroorzaakt door de beperkingen van de coronavirus-maatregelen. Die wegen in het onderwijs veel zwaarder dan in het bedrijfsleven.
In het verlengde van de SIH NW hebben de drie provincies in september 2020 een voorstel ingediend voor een European Digital Innovation Hub (EDIH). Deze is positief beoordeeld en wordt momenteel in Brussel besproken. Zie ook https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/hulpprogramma-voor-digitalisering-ondernemers-van-start

Dienstverlening richting het brede MKB
In 2020 heeft het coronavirus een zware wissel getrokken op de inzet richting Utrechtse ondernemers. Naast de maatregelen van het Rijk heeft de EBU een apart loket geopend met steunmaatregelen voor ondernemers (URECA-loket). Ondernemers kunnen hier terecht voor strategische adviezen over hun bedrijfsvoering ten tijden van het coronavirus. Het loket is opgezet samen met ondernemers. Ondernemers helpen ondernemers. Verder hebben we in november 2020 een ondersteuningsprogramma gestart. Zo kunnen ondernemers in centrumgebieden van een aantal Utrechtse gemeenten hun digitale vaardigheden versterken. Het programma Nu Digitaal financieren wij deels. Het loopt in 2021 door. Zie ook https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/extra-hulp-voor-ondernemers-regio-utrecht

Door het coronavirus hebben we weinig aandacht besteed aan de ontwikkeling van een structurele aanpak.
In 2021 willen we de ondersteuning van het (brede) MKB flexibeler, doelgerichter en meer zichtbaar maken. Bij voorkeur vanuit één regionaal loket of steunpunt. Het beoogde regionale loket willen we als ‘uitvoeringsorganisatie’ inrichten. Dat willen we onder andere doen in samenwerking met de KvK, MKB Nederland en andere partijen. Zo kunnen we snel, zorgvuldig en efficiënt de beschikbare middelen inzetten voor verschillende thema’s. Bijvoorbeeld opvolging, vroege fase signalering, digitalisering en circulariteit.


Clusterversterking op bedrijventerreinen en een integrale aanpak
In 2020 hebben we de ondersteuning vanuit de Integrale Gebiedsaanpak (IGP) afgerond. Voor bedrijventerrein Lage Weide is een parkmanagementorganisatie opgericht (www.lageweide.nl). De organisatie heeft gezorgd voor (Europese) financiering voor de lange termijn. In 2020 zijn verschillende onderwerpen samen met ondernemers op Lage Weide opgepakt. Het gaat dan bijvoorbeeld over:
-   de organisatiegraad in het gebied
-   de bereikbaarheid en verkeerveiligheid
-   de kwaliteit van de openbare ruimte
-   de verlichting en het verduurzamen van het gebied
Ook is met partners op het Utrecht Science Park een begin gemaakt om te komen tot een convenant met een langjarige strategie.

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

Begin 2020 is het beleidsplan voor het brede MKB vastgesteld door Provinciale Staten.

Dit is integraal onderdeel van de economische visie die we in april aan PS hebben gestuurd.

Een aantal lopende pilots (denk o.a. aan opvolging (familie)bedrijven en vroege fase signalering (MKBDoorgaan!)) zijn geëvalueerd en worden (op basis van uitkomst evaluatie) structureel opgenomen in het provinciale beleid.

We hebben de pilots geëvalueerd. Voorstellen voor beleid zijn in voorbereiding.

De Smart Industry Hub (samenwerking met provincies Noord-Holland en Flevoland) is operationeel.

De SIH is operationeel. In het verlengde daarvan hebben we een voorstel ingediend voor een European Digital Innovation Hub.

De dienstverlening richting het brede MKB is verbeterd.

We hebben veel ad-hoc dienstverlening opgezet om ondernemers te helpen de crisis door te komen. De structurele aanpak kreeg mede daardoor nog weinig aandacht.

Clusterversterking op bedrijventerreinen en  een integrale aanpak van verschillende opgaven die in dit gebied spelen (de provincie ondersteunt actief de pilot voor dit type samenwerking op de Lage Weide).

Voor Lage Weide hebben we een succesvolle parkmanagementorganisatie opgericht.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33