Programma 4a. Economie

Beleidsdoelen

4.3.1

Ondersteunen economisch ecosysteem

Toelichting op meerjarendoel

Werken vanuit gezamenlijk kader: Regionaal Economische Agenda
De regionale economische agenda (REA) hebben we eind januari 2020 vastgesteld. De REA heeft ervoor gezorgd dat de samenwerking in de regio op economisch vlak vanzelfsprekend is geworden. In de REA gaat het niet alleen om banen en euro’s, maar nadrukkelijk om het streven naar brede welvaart. Onder de paraplu van gezond stedelijk leven zijn daarbij drie hoofdthema’s uitgewerkt:
-   toekomstbestendige leefomgeving
-   gezonde mensen
-   waardevolle digitalisering
Dit zijn de maatschappelijke vraagstukken die ons binden en waarop we als regio wat te bieden hebben.

ROM en EBU
De uitvoeringskracht van het regionaal economisch ecosysteem hebben we in 2020 versterkt. Dat is gelukt dankzij de komst van de Regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Regio Utrecht. Direct na de oprichting in april 2020 konden we al de vruchten plukken van deze uitvoeringsorganisatie. Dat kon door de samenwerking met het Ministerie van EZK in de Corona-OverbruggingsLening (COL-regeling). Na de zomer kwam daar de inventarisatie bij van een regionale investeringsagenda. Die is nodig voor aanvragen voor bijvoorbeeld het Groeifonds of het Europese Recovery & Resilience Facility (RRF). Een vliegende start van een organisatie die nadrukkelijk nog in opbouw is.

Met de komst van de ROM Regio Utrecht is ook de rol van de Economic Board Utrecht (EBU) duidelijker. De EBU heeft zijn uitvoerende taken overgedragen aan de ROM Regio Utrecht. Daarbij horen ook het budget en de bijbehorende werkorganisatie.
De EBU focust nu op strategisch advies en lobby. De EBU is daarmee een belangrijk adviesorgaan van de ROM Regio Utrecht. Zie ook https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/rom-regio-utrecht-opgericht en https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/oudste-wasserij-van-amersfoort-ontwikkelt-nieuwste-snufjes

Start-ups en scale-ups
Start-up- en scale-uporganisaties zijn van belang voor een sterk regionaal ecosysteem. Ze zijn ook belangrijk als toeleverancier voor de ROM Regio Utrecht. Dat blijkt uit onderzoek dat we in 2020 samen met de gemeenten Utrecht en Amersfoort hebben laten doen. Dat was een onderzoek naar het regionale ecosysteem. We richten ons op de aanbevelingen. Bijvoorbeeld toegang tot financiering en het missen van een leider in het netwerk. Hierin kan de ROM ook ondersteunen. Daarnaast werken we nog steeds hard aan het zoeken naar mogelijkheden voor een meer structurele financiering voor deze organisaties.

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

De regionale economische agenda is vastgesteld als kader voor regionale economische samenwerking.

PS hebben de regionale economische agenda (REA) op 29 januari 2020 vastgesteld. Onder andere als kader voor de werkzaamheden van de EBU en de ROM.

De regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) is operationeel.

De ROM Regio Utrecht is sinds april 2020 operationeel en heeft in de eerste maanden direct kunnen ondersteunen in een coronaregeling voor innovatief MKB (COL-regeling). In december heeft de eerste Aandeelhoudersvergadering plaatsgehad. Daarin heeft de ROM ook het Jaarplan 2021 gepresenteerd. De aanvraag voor de exploitatiesubsidie 2021 is nog een aandachtspunt.

Economic Board Utrecht (EBU) heeft haar rol in de nieuwe situatie gevonden.

De EBU heeft zijn uitvoerende taken overgedragen aan de ROM Regio Utrecht, inclusief het budget en de bijbehorende werkorganisatie. De EBU focust nu op strategisch advies en lobby. Voor haar ondersteuning kan de EBU naast het werkbudget ook gebruik maken van ondersteuning vanuit de ROM Regio Utrecht.

Uitgewerkt voorstel voor bijdrage gemeenten aan Economische structuurversterking (EBU, ROM) in Zomernota’s of Kadernota's.

Alle (centrum)gemeenten die aandeelhouder zijn in de ROM (Amersfoort, Hilversum en Utrecht) leveren een bijdrage aan de exploitatiesubsidie voor economische structuurversterking met de ROM Regio Utrecht en de EBU. Voor de bijdrage van de U16 gemeenten is een convenant opgesteld waarin hun meerjarige bijdrage is vastgelegd. Voor de andere betrokken regio’s (Amersfoort, Gooi & Vechtstreek en Food Valley) zal de vraag over een eventuele bijdrage worden gekoppeld aan een presentatie door de ROM over de eerste resultaten in 2021.

Structurele financiering voor de start up en scale up organisaties.

Structurele financiering van deze organisaties via subsidie is vanwege staatssteunregels niet mogelijk gebleken. We onderzoeken nu alternatieven, wellicht via aanbesteding.

Door actieve bijdrage van de provincie voorzien in een meer gemeenschappelijk ecosysteem voor start ups en scale ups.

We zijn partner in de regio voor start-ups en scale-ups. We hebben onderzoek gedaan. Onze aanbevelingen zijn in uitvoering. Daarnaast hebben we een lunchlezing over ecosystemen georganiseerd.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33