Programma 7. Bestuur en middelen

Beleidsdoelen

7.2.1

Uitvoeren van werkzaamheden (Commissaris van de Koning)

Toelichting op meerjarendoel

Rijkstaken commissaris van de Koning
Vanwege de maatregelen en restricties in de bestrijding van de Coronapandemie zijn sinds medio maart 2020 geen grote bijeenkomsten gehouden. Te denken valt aan bijeenkomsten in het kader van 75 Jaar Vrijheid, of de Vuelta. Waar mogelijk werd gekozen voor een alternatieve, digitale vorm. Het lustrum 75 Jaar Vrijheid werd noodgedwongen gevierd in lockdown, veel activiteiten werden uitgesteld of afgelast. Vlak voor het uitbreken van de coronacrisis was het project ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’ gereedgekomen: nationaal werden 13 Utrechtse foto’s door een publieksjury opgenomen in de landelijk honderd Tweede Wereldoorlog foto’s. En de vijftig Utrechtse oorlogsfoto’s reizen sinds januari 2020 in een tentoonstelling onder de titel ‘Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s’ langs musea en instellingen. Vanwege de coronamaatregelen waren de mogelijkheden om de tentoonstelling te bezoeken niet ruim, maar desondanks hebben de foto’s op deze manier veel mensen weten te bereiken. In veel Utrechtse gemeenten bestaan plannen om lustrumactiviteiten op een later moment alsnog te organiseren.
In 2020 heeft de commissaris van de Koning twaalf gemeentebezoeken afgelegd, waarvan de helft in aangepaste digitale vorm.an de geplande dertien herdenkingen is ongeveer de helft afgelast. De overige vonden in digitale vorm plaats. In zijn rol als boegbeeld stonden veel activiteiten van de cvdK eveneens in het teken van de pandemie. Zoals een bezoek aan een verpleeginstelling, aandacht voor (eenzame) ouderen en een bezoek aan de Teststraat XL Jaarbeurs. Daarnaast heeft de commissaris in het kader van de pandemiebestrijding ook diverse bedrijven, culturele en onderwijsinstellingen bezocht. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft besloten een coronasteunregeling in te stellen.
Zie ook:
https://brut-communicatie.foleon.com/provincie-utrecht/jaarverslag-2020/gemeentebezoeken/  
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/selectie-utrechtse-fotos-tweede-wereldoorlog-bekend
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/dertien-utrechtse-fotos-de-tweede-wereldoorlog-honderd-fotos
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/75-jaar-vrijheid-lustrumactiviteiten-grotendeels-afgelast-uitgesteld
https://youtu.be/bK2Huk_7KsE
https://www.facebook.com/watch/?v=2794113047539870
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/hart-onder-de-riem-met-regionale-voedselbox
https://www.cultuurfonds.nl/nieuwsbericht/nieuwe-tijdelijke-coronaregeling-cultuurfonds-utrecht

Georganiseerde ondermijnende criminaliteit en Wet Bibob
In samenwerking met het RIEC Midden-Nederland is de Quickscan bestuurlijke weerbaarheid afgerond, waarin een beeld geschetst wordt over de weerbaarheid van de ambtelijke organisatie. Een plan van aanpak ter uitvoering van de aanbevelingen daaruit is opgesteld en vastgesteld door GS. Vanwege Corona heeft de Integriteitsdag niet kunnen plaatsvinden. Het Bibob-beleid is geactualiseerd en uitgebreid door het vaststellen van de beleidsregel wet Bibob Provincie Utrecht 2021. Werkprocessen zijn geconcretiseerd. Presentaties over de wet Bibob vinden plaats in 2021. In het kader van de VAB-aanpak zijn plattelandscoaches geïnstrueerd over signaalherkenning van ondermijnende criminaliteit.
In het onderzoek naar vakantieparken, jachthavens en campings zijn vitaliteitsscans en veiligheidsscan opgeleverd. Er is een start gemaakt met de vervolgaanpak via een bestuurlijke stuurgroep. Verder zijn de Utrechtse gemeenten geïnformeerd over de mogelijkheden van aansluiting op Meld Misdaad Anoniem en voor 19 gemeenten is deze aansluiting gefaciliteerd en bekostigd voor 2020.
Zie ook:
https://www.provincie-utrecht.nl/jaarverslag2020-cvdk
https://youtu.be/gRyt5huu7Xg
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/gezamenlijke-aanpak-vitale-vakantieparken
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/provincie-en-gemeenten-gaan-samenwerking-aan-met-meld-misdaad-anoniem

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

Het Bibob-beleid is verder vormgegeven en werkprocessen zijn geconcretiseerd.

Het Bibob-beleid is geactualiseerd en uitgebreid  door het vaststellen van een nieuwe beleidsregel. Hierdoor zijn subsidieverlening en vastgoedtransacties onder het bereik van de beleidsregel gebracht en is de toepassing bij vergunningverlening en overheidsopdrachten uitgebreid. De werkprocessen zijn geconcretiseerd en zullen in 2021 besproken worden met de betrokken vak afdelingen.

Collega’s zijn in staat signalen van ondermijning te herkennen.

GS heeft het Plan van Aanpak met verbeteringen uit de Quickscan bestuurlijke weerbaarheid Provincie Utrecht vastgesteld. Onderdeel van dit plan van aanpak is doorlopende aandacht voor signaalherkenning van ondermijnende criminaliteit. Daaraan is in 2020 een eerste uitvoering gegeven door presentaties bij managementteams en vakafdelingen.

Gemeenten zijn weerbaarder, onder andere door meer benutten van de wet Bibob.

Door corona maatregelen kon de voorgenomen derde informatiebijeenkomst over de wet Bibob voor collega’s van gemeenten niet doorgaan. De bijeenkomst zal in 2021 worden ingehaald. Bij gesprekken met burgemeesters heeft de cvdK onverminderd aandacht gevraagd voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

Van de vakantieparken in de provincie is een vitaliteits- en veiligheidsscan uitgevoerd.

Door Bureau Ruimte en Vrijetijd is een vitaliteitsonderzoek Recreatieparken en jachthavens uitgevoerd. Door het RIEC is een inventariserend veiligheidsbeeld ondermijning op vakantieparken uitgevoerd en opgeleverd.

Het thema ondermijning is opgenomen in het VAB-beleid.

Er is aandacht voor het thema ondermijning bij de aanpak van Vrijkomende Agrarische Bebouwing. Informatie over ondermijning in het buitengebied is opgenomen op de provinciale website over VAB’s. Daarnaast zijn de plattelandscoaches die in het kader van de VAB-aanpak actief zijn geïnstrueerd over de ondermijningsproblematiek. Dit thema loopt door in 2021.

De eerste jaarlijkse Integriteitsdag is georganiseerd en een vervolgbijeenkomst voor het notariaat.

Vanwege de Corona kon de eerste jaarlijkse Integriteitsdag niet plaatsvinden evenals een vervolgbijeenkomst voor het notariaat. Deze wordt verzet naar 2021. De eerste gesprekken daarover zijn inmiddels gevoerd.

Minimaal twee aanbevelingen uit de Weerbaarheidsscan van het RIEC uit 2019 zijn uitgevoerd.

- Er is een centraal meldpunt opgericht waar mogelijke signalen van ondermijnende criminaliteit kunnen worden ingebracht.
- De capaciteit van de Bibob-eenheid is uitgebreid;
- Het Bibob-beleid is geactualiseerd.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33