Programma 3. Bodem, water en milieu

Beleidsdoelen

3.4.5

Waarborgen externe veiligheid

Toelichting op meerjarendoel

We hebben een aparte verantwoording bij de jaarrekening over de resultaten van het programma Uitvoering Externe Veiligheid.

Hoogspanningskabels
We hebben met de gemeenten, Veenendaal en Nieuwgein, gesprekken gevoerd over het ondergronds brengen van hoogspanningskabels. Wij hebben hen hiervoor middelen beschikbaar gesteld. https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/provincie-draagt-financieel-bij-aan-het-ondergronds-aanbrengen-van

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen

We streven naar een goede verwerking van externe veiligheid in alle ruimtelijke plannen, maar bij tenminste 95% van de ruimtelijke plannen is externe veiligheid goed verwerkt.

In 2020 werd in 94% van de plannen voldaan aan de doelstelling. Een gemeente werd geadviseerd om de motivatie van het groepsrisico te verbeteren.  

Veenendaal kan zich z.s.m. aanmelden bij het Rijk om de verkabeling uit te gaan voeren door een bijdrage van in totaal € 3 mln. toe te zeggen en deze gefaseerd in 2021 en 2022 beschikbaar te stellen.

De plannen voor het ondergronds brengen van de verkabeling zijn ingediend door Veenendaal en door ons zijn de middelen hiervoor beschikbaar gesteld.

Met drie gemeenten worden de mogelijkheden voor de realisatie van ondergrondse verkabeling onderzocht. Bij positieve uitkomst worden hiervoor middelen beschikbaar gesteld.

Gesprekken zijn gevoerd en met Veenendaal en Nieuwegein zijn concrete afspraken gemaakt. En beschikkingen verleend.

Er zijn in 2020 erfbegeleiders operationeel voor dit meerjarendoel.

De plattelandscoaches zijn vanaf 1 december 2020 operationeel. Inmiddels zijn er 50 aanmeldingen van deelnemers en zijn de eerste gesprekken gevoerd.
De verwachting van de inzet van de plattelandscoaches is dat door het voeren van gesprekken de ondernemers worden geholpen bij het maken van keuzes over asbestsanering en zonnepanelen.
Het maken van keuzes kan leiden tot:
- renovatie
- verduurzaming
- functieverandering van een gebouw of herbestemming
- bedrijfsopvolging
- beëindiging of verkoop van de locatie.

Een fonds voor asbestdaken en het functioneel openstellen daarvan.

In 2019 en 2020 heeft het Ministerie van I&W, in overleg met provincies, gemeenten en financiers, een leningfonds voorbereid voor dakeigenaren die de financiering van de sanering van het asbestdak niet rondkrijgen. De doelstelling van dit fonds is dat (vrijwel) iedere eigenaar financieel in staat moet zijn om zijn asbestdak te vervangen of slopen. De voorbereiding is vertraagd door onduidelijkheid over de juridische haalbaarheid als gevolg van het vervallen van het asbestdakenverbod. Eind 2020 is alsnog besloten om een beperkt leningfonds voor particuliere asbestdakeigenaren op te richten. In de eerste helft van 2021 zal dit voor inwoners van Utrecht worden opengesteld. Indien mogelijk zal dit fonds in de loop van 2021 ook voor bedrijven worden opengesteld.

Een asbestdakenprogramma wordt opgesteld voor 2020.

Met enige vertraging is dit programma voorbereid en begin 2021 aan PS voorgelegd. Het programma voorziet onder andere in stimuleringsactiviteiten voor de aanpak van schuurdakjes, sloop van vrijkomende agrarische bebouwing en het proces van asbest eraf, zonnepanelen erop, te versnellen. De activiteiten sluiten aan op die in het programma Landbouw (plattelandscoaches en terugdringen VAB) en Energietransitie (Zon op dak).

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33