Hoofdstuk 1: Hoofdlijnen

1.1 Voorwoord

2020 gaat de boeken in als een crisisjaar. De stikstofcrisis liet haar sporen na, maar vooral het coronavirus heeft stevig huisgehouden in de wereldwijde samenleving, ook de Utrechtse. Het bracht ons een periode van verliezen, opofferingen en uitdagingen. Een periode die de jaargrens ruimschoots is gepasseerd, weten we inmiddels. Voor ons en onze stakeholders was het een lastig jaar, maar ook een waarin we positief werden verrast door de flexibiliteit en veerkracht van onze medewerkers.

Hoewel de Utrechtse economie veerkrachtig is, was 2020 door de coronapandemie voor veel ondernemers een zwaar jaar. Dat geldt ook voor de fors getroffen cultuursector. We stelden steunmaatregelen in voor ondernemers en culturele instellingen, om  de economische effecten van de pandemie te bestrijden. Hiermee werden vele ondernemers, bedrijven en tientallen grote en kleine instellingen geholpen.

Vanwege de afgekondigde coronamaatregelen zijn sinds medio maart 2020 geen grote samenkomsten meer gehouden. Evenementen als 75 Jaar Vrijheid en de Vuelta kwamen te vervallen. Waar mogelijk werd gekozen voor een alternatieve, digitale vorm. Gedwongen door de situatie heeft de provincie haar werkwijze gaandeweg het jaar aangepast om de uitvoerende taken waar mogelijk doorgang te laten vinden. Zo zorgden we ervoor dat het verkeer en openbaar vervoer op gang bleef, onze bijdragen aan de versnelling in de stikstofaanpak, energietransitie, natuurversterking en woningbouw voortvarend werden opgepakt en de kritische processen binnen onze organisatie zoals versterking van de financiële organisatie, vergunningverlening en de voorbereidingen op de Omgevingswet op koers bleven. De besluiten die daarvoor nodig waren, werden door het provinciebestuur via digitaal overleg tot stand gebracht. De samenleving steunen kreeg prioriteit. De provincie trof maatregelen die voor inwoners, bedrijven en organisaties de nood enigszins lenigen. Snellere betaling van onze leveranciers is hier een voorbeeld van, maar ook diverse steunregelingen en het mogelijk blijven maken van bouwactiviteiten. Uiteraard steeds met veiligheid voorop.

Ook op het Statenwerk was – en is – de coronacrisis van grote invloed. Desondanks is het ons gelukt het democratisch proces op gang te houden. Al binnen enkele weken in de eerste lockdown zijn de Staten overgegaan op digitaal vergaderen; een versneld leerproces dat door alle betrokkenen goed is opgepakt. Het is gelukt om alle geplande PS- en commissievergaderingen te laten doorgaan, melden we met gepaste trots. Onze dank gaat uit naar Staten en griffie. De digitale informatiesessies zijn inmiddels niet meer te tellen. Vóór de zomer waren de vergaderingen volledig digitaal en vanaf september is deels overgegaan op hybride vergaderen.

Onmiskenbaar heeft de coronacrisis effect op ons werk, de opgaven uit het coalitieakkoord en ons toekomstige beleid. In de loop van het jaar zijn de beleidskritieke processen in beeld gebracht, zodat we weten waar we vol op kunnen blijven inzetten en waar we moeten bijsturen of afschalen. Op sommige punten waren extra inspanningen nodig. Zo moesten we binnen het OV iedere week andere afspraken met vervoerders maken, en werd van het kernteam Corona een buitengewone aanpassingsbereidheid gevraagd. Belangrijk punt: de ambities van de coalitie blijven onverkort overeind.

Ondanks corona hebben we toch nog veel voor elkaar gekregen. Mooie dingen weten te realiseren in lastige omstandigheden. Deze crisis is tevens een kans geweest om zaken sneller en/of beter te doen. In 2020 hebben wij tegen de verwachting in een goed jaar gedraaid – ook dat is iets om met gepaste trots op terug te kijken.

https://www.provincie-utrecht.nl/organisatie/financien
https://www.provincie-utrecht.nl/jaarverslag-2020
https://www.provincie-utrecht.nl/jaarverslag-2020-infographics

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33